Jobba med spelutveckling

Spelbranschen är en av de snabbast växande branscherna och framtidsutsikterna ser mycket goda ut för casino utan svensk licens bankid. Har du ett intresse för spel, teknik och kodning kan du jobba med att utveckla spel. Om du tycker att det låter intressant kan den här artikeln vara av intresse. I följande text kan du läsa mer om hur du kan jobba med spelutveckling, och om vägen dit.

Olika grenar inom spelutveckling
De som arbetar med att ta fram dataspel är olika personer som alla har sina expertisområden. Vill du jobba med spelutveckling i framtiden kan det vara bra att veta att det finns flera vägar att gå om du vill ha det som yrke. Du kan jobba med programmering, grafik eller design. En del jobbar med alla dessa tre områden. Men i de större spelföretagen är det vanligare att de olika yrkestitlarna är uppdelade.

Så jobbar man med spelutveckling
Att arbeta som spelutvecklare innebär att du jobbar med en dator för att på olika sätt ta fram ett datorspel. Beroende på vilket område du väljer att nischa in dig på är arbetsuppgifterna olika. En del är med från idé till slutgiltig produkt medan andra jobbar med olika projekt samtidigt och är med i olika skeden under spelutvecklingens gång. Stora delar av spelutvecklingen går ut på att skapa detaljer som förbättrar spelupplevelsen för användaren.

Jobbar du med programmeringen av datorspelet är det upp till dig och dina medarbetare att programmera för att spelet ska bete sig som det är tänkt. Det gör du med programmeringsspråk där du tar fram instruktioner till datorn som beskriver hur spelet ska bete sig.Betala med kort

De som jobbar med grafiken kan till exempel arbeta med att ta fram en figur som designern har önskat.

Utbildning
För att du ska få jobb som spelutvecklare behöver du ha en utbildning och oftast krävs det att du har utbildning på högre nivå för att du ska få ett bra jobb inom spelbranschen.

Är du i dina tonår och har gymnasiet framför dig och vet att du vill arbeta med spelutveckling kan du välja att gå teknikprogrammet. Teknikprogrammet är ett brett program där du kan välja att rikta in dig på det som behövs i ditt framtida yrke. Teknikprogrammet finns att läsa på de flesta gymnasieskolor.

När du har gått färdigt gymnasiet behöver du ytterligare utbildning innan du kan få jobb inom spelutveckling. Idag finns det ett brett utbud vad gäller utbildningar som är relevanta för dig som vill jobba med att ta fram spel.

På yrkeshögskolan finns det till exempel program inom programmering och design.

Det finns även högskoleutbildningar. Den största skillnaden mellan en yrkeshögskoleutbildning och en högskoleutbildning är att en högskoleutbildning är mellan 3 – 5 år medan en YH-utbildning kan vara mellan 1½ år till 3 år beroende på vilken utbildning du väljer. Det kan vara lättare att komma in på en yrkeshögskoleutbildning eftersom de delvis tittar på arbetsprover vid antagningen medan högskolor går på betyg. Men båda utbildningarna är både teoretiska och delvis praktiska.

För att hitta rätt utbildning behöver du själv läsa på om olika utbildningar och skolor för att du ska hitta något som passar dig.

Så får du jobb
Eftersom konkurrensen är hård och spelbranschen är något mindre i Sverige i jämförelse med andra länder är spelföretagen mycket noggranna när de rekryterar då de kräver en viss kompetens. Därför väljer de bort personer som inte har någon utbildning. Om du är säker på att du vill jobba inom spelbranschen behöver du alltså ha en utbildning på högre nivå för att du ska kunna få jobb.

Sedan är det olika hur du får jobb. Det kan vara allt från kontakter till att du lämnar en ansökan när det ligger annonser ute. Se till att du har ett bra CV och att ditt personliga brev styrker dina färdigheter och vad du kan göra för företaget så är chanserna goda att du kommer vidare i processen.