Intressant att veta om odds

Begreppet odds används för rimligheten mellan olika definitioner, ofta inom spel och statistik inom matematiken. När det gäller den matematiska statistiken visar oddset hur sannolikt det är att någonting speciellt händer. När det gäller vadslagning på utländska casino är det storleken mellan insats och vinst på oddset som beskrivs. Ju högre odds desto mer pengar får du i vinst. Du har säkert läst och hört om olika vadslagningar, till exempel inom sport där det kan satsats på vilket lag som vinner, hur många mål det blir et cetera. Det är inte bara inom sport du kan spela på odds; varje år när Melodifestivalen sänds pratas det mycket om hur höga odds de olika artisterna har.

Europeiska odds
Europeisk odds eller decimalodds som det också kallas, betyder att det tal som anges är det du får tillbaka på de pengar du har satsat på något, till exempel på någon sport. Om du satsar 200 kronor på ett fotbollslag som du tror du vinner och oddset är 2,0, får du 400 kronor tillbaka.

Brittiska odds
Brittiska odds, kallas också traditionella odds och de visar hur oddsen är som ett bråktal. Om oddsen är 5/1 får du tillbaka fem kronor på varje satsad krona.

Amerikanska odds
Amerikanska odds, kallas också för monyline odds, då anges oddset med ett minus eller plus framför sig. Om det står ett plus framför talet, talar det om hur mycket du vinner om du satsar exempelvis 200 kronor. +200 kronor ger då 400 kronor tillbaka.

Asiatiska odds
Dessa odds talar om hur mycket utdelningen är för varje satsad enhet. Exempelvis om oddset är 0,5 och du har satsat 300 kronor, får du tillbaka 150 kronor.

Annat nyttigt att veta om odds
I dag är odds ett etablerat ord i vår vardag, i stort sett alla vet vad odds är och hur de fungerar. Du kan lägga odds på nästan allt, men det är vanligast inom sportens värld. Om du exempelvis följer SHL och vill satsa pengar på det, är det bra om du följer matcherna och läser statisk över vilka lag som vinner mest och hur mål som görs. På så sätt får du en grundläggande uppfattning om hur lagen ligger till i serien och du har lättare att vinna. Det är även viktigt att du håller dig uppdaterad om hur spelarna mår, om någon är skadad kanske oddsen är lägre att det lag som du vill lägga odds på inte vinner.

Vad är egentligen odds?
Du har läst här ovan om olika odds, nu får du lära dig lite mer om begreppet odds. Du kan tänka så här: odds är förhållandet mellan det du satsar och det du vinner. Det viktigaste du bör förstå när det gäller odds är att höga odds betyder att du har låga chanser att vinna och låga odds tvärt om, där får du mer utdelning om det du satsat på vinner.

Fasta kontra flytande odds
Du kan i vissa bettingsammanhang höra eller läsa om de två termerna fasta och flytande odds, där de fasta oddsen sätts exempelvis innan en fotbollsmatch ska spelas och de ändras inte under den tiden matchen pågår. Den flytande är då tvärtemot, där kan du satsa under hela matchen.

Spela på odds ensam eller i grupp
Det är spännande att lägga odds både ensam och i grupp, men kanske det ändå är lite roligt att göra det tillsammans med några kompisar. Låt alla läsa på olika områden och när du och dina kompisar träffas berättar alla vad de kommit fram till. Lördagar är ofta den stora fotbollsdagen för Premier League, då är de flesta lediga och kan sitta hemma framför tv:n eller på en krog som har storbildsskärm, där kan du och dina kompisar även äta gott och ta en öl samtidigt som oddsen läggs. Vid dessa tillfällen kan nog den flytande oddsen vara mest spännande, eller varför inte gardera sig och spela på både den fasta och flytande. Lycka till!